از علامت تجاری به منظور تعیین و تفاوت محصولات و خدمات به وسیله مشتریان با قصد و غرض فروش بیشتر استعمال می شود و به موجب همین امر مقررات و قوانین حمایت از ثبت برند به وجود آمده است.
قوانین حمایتی از ثبت برند در ایران
قانون حمایت ناشی از تقاضای ثبت علامت تجاری :
با توجه به مقررات و قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علامت های تجاری مصوب ۱۳۸۶ قانون گذار در بند د ماده ی ۴۰ ، به هنگام تسلیم اظهارنامه ی ثبت علامت تجاری به سازمان مالکیت صنعتی ، این امکان فراهم می شود تا بتوان از یک علامت تجاری حمایت به عمل آورد و مدت زمان این حمایت و مراقبت هم ده سال خواهد بود .
قانون حمایت ناشی از ثبت علامت تجاری
براساس این قانون و مقررات ، بعد از به ثبت رساندن علامت تجاری ، صاحب علامت تجاری مجوز این را خواهد داشت تا بتواند از افرادی که آن را جعل نموده اند و یا از آن سو استفاده کرده اند شکایت کند و خسارت خود را اخذ نماید و با عنایت به این که از حقوق ناشی از ثبت علامت تجاری برخوردار می باشد ، تنها او مالک علامت به ثبت رسیده می باشد و تنها او مجوز استعمال انحصاری از علامت تجاری خود را خواهد داشت .
حقوق مورد حمایت توسط قانون های ایران برای فرد ثبت کننده ی برند
🔷 حقوق مادی
این مالکیت که به زمان محدود می باشد ، به مالک ثبت کننده ی برند مجوزاستعمال انحصاری و یا انتقال آن را به شخص ثالث می دهد .
🔷 حق استفاده
بر پایه ماده ی ۱۴۱ نظام نامه ی اجرایی قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علامت های تجاری ، مالک علامت ، قادر می باشد مجوز استعمال از علامت خود را به شخص دیگر واگذار کند.
🔷 حق نقل و انتقال
با عنایت به ماده ی ۱۳۹ قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علامت های تجاری ، مالک علامتی که به ثبت رسیده است مجوز انتقال علامت تجاری خود را به شخص دیگری دربردارد و قادر می باشد آن را به دیگری انتقال دهد مشروط به این که درتقاضای کتبی انتقال به مرجع قانونی ؛ شماره و تاریخ ثبت علامت در ایران ، نام و نشانی و اهلیت صاحب جدید و نام و نشانی نماینده ی قانونی در ایران قید شود.
🔷 ممانعت از بهره برداری دیگران
با توجه به قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علامت های تجاری ، مجوز استعمال انحصاری از برندی که به ثبت رسیده است فقط به شخصی که علامت را به ثبت رسانده است تعلق خواهد داشت. و در صورت استعمال غیرمجاز اشخاص ، قادر می باشد به شکل قانونی از بهره برداری و سو استفاده آن ها جلوگیری نماید.
🔷 طلب کردن ضرر و زیان
با توجه به ماده ی ۱۸۲ قانون ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علامت های تجاری ، در صورت استعمال غیرمجاز اشخاص دیگر از علامت تجاری بر روی محصولات خود ، مالک علامت تجاری قادر می باشد محصولاتی را که علامت تجاری او بر روی آن قرارگرفته است و جعلی می باشد ، را ضبط نماید .
در صورتی که محصولات در گمرک باشد ، به وسیله مامور گمرک و یا مامور اجرا ، محصولات ثبت و ضبط می گردند.
در صورتی که دادگاه بر روی ضبط محصولات اصرار و پافشاری داشته باشد ضبط نمودن آن ها ممکن می باشد.
با توجه به تقاضای صاحب علامت و با سپردن ضمانت به اندازه کافی ضبط محصولات صورت می پذیرد تا در حین مردود شدن تقاضای مالک علامت ، خسارت هایی که از صاحب محصولات وارد و منع گردیده قابلیت جبران نمودن را داشته باشد ، هم چنین این ماده قادر می باشد مورد استناد صاحب علامت تجاری هم واقع گردد.
🔷 حقوق معنوی صاحب علامت تجاری
قوانین و مقررات حمایتی از ثبت برند هم حقوق معنوی را دربرمی گیرد. این حقوق در محدودیت زمان و مکان واقع نگردیده است شایان ذکر است که مجوز استعمال مالک علامت تجاری محدود به زمانی خاص و مکانی خاصی نمی باشد و این حق به صورت جاودانه و همیشگی باقی خواهد ماند.
یعنی در حال حاضر و آینده مالکیت علامتی که به ثبت رسیده است یکی خواهد بود ومالک علامت در تمامی ناحیه های بین المللی مالک علامت تجاری خود خواهد بود و مالکیت او به مکان خاصی محدود نخواهد بود.