زمانی که ثبت علامت تجاری انجام میشود اشخاص می توانند نسبت به ثبت علامت اعتراض کرده و درخواست نمایند علامت ذکر شده ابطال شود.
ابطال علامت تجاری
در ایران نیز،مقررات اعتراض به علامت تجاری نقض کننده و همچنین ابطال آن در قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب ۱۳۱۰ و هم در قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ در نظر گرفته شده است.
در این خصوص ماده ۱۶ قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب ۱۳۱۰ مقرر نموده ؛ افرادی که در ذیل به آنها اشاره خواهد شد قادرند در مورد علامتی که ثبت شده یا درخواست ثبت آن شده است اعتراض نمایند:
- افرادی که مدعی هستند که علامت متعلق به آنها است.
- افرادی که ادعا می کنند علامت با علامت آنها شبهت بسیاری دارد و میتواند موجب گمراهی مصرف کننده شود.
بنا به ماده ۳۷ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ اینچنین مقرر کرده:
اعتراض به ثبت علامت تجاری توسط اشخاص ذینفع نهایتا تا سی روز از تاریخ انتشار آگهی،اعتبار دارد و شخص می تواند نسبت به عدم رعایت مفاد بند (الف) ماده (۳۰) و ماده (۳۲) این قانون به اداره مالکیت صنعتی اعتراض خود را ارائه دهد.
ابطال تقاضای ثبت علامت تجارتی
بنا به ماده ۳۷ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری به محض ارائه ی اظهارنامه و نهایتا" در عرض۳۰ روز از تاریخ انتشار آگهی درخواست ثبت علامت تجارتی، افرادی که ذینفع هستند قادرند نسب به ثبت علامت تجارتی اعتراض کنند. در چنین صورتی اداره مالکیت صنعتی می بایست یک کپی از اعتراض نامه را به درخواست کننده ابلاغ کرده و مدت زمان بیست روزه برای او در نظر گرفتهمی شود تا از خود دفاع نماید.
چنانچه درخواست کننده نسبت به تقاضای خود مصر باشد باید به صورت مستند دلایل خود را کتبا به اداره مربوطه ارسال نماید در غیر این صورت اظهارنامه ی او برگشت داده خواهد شد.در صورت ارائه توضیح و دلیل از سمت متقاضی به اداره یک کپی از آن برای فرد معترض ارسال می شود و مرجع مربوطه نظر هر دو طرف را در نظر گرفته و با توجه به موارد قانونی در مورد آن تصمیم گیری خواهند کرد.
ابطال ثبت علامت تجارتی
ثبت علامت تجاری پس از پشت سر گذاشتن مراحل قانونی تقاضای ثبت توسط اداره مالکیت صنعتی به انجام می رسد.این امکان وجود دارد که علامت ثبت شده به حقوق اشخاص ثالث خدشه وارد نماید که هنگام ثبت از آن مطلع نشده باشید. برای این موضوع قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ در ماده ۴۱ اینگونه مقرر می نماید:
افراد ذینفع قادرند ابطال ثبت علامت را از دادگاه تقاضا نمایند که می بایست ثابت کند مفاد بند (الف) ماده (۳۰) و ماده (۳۲) این قانون رعایت نشده است. علامت از تاریخی که ثبت می شود میتواند باطل شود و آگهی آن در اسرع وقت منتشر خواهد شد.چنانچه علامت ثبت شده به مدت سه سال تمام از تاریخی که ثبت شده است تا یک ماه پیش از تاریخ تقاضای ذینفع مورد استفاده قرار نگیرد ذینفع می تواند با ثابت کردن این مدعا ابطال آن را از دادگاه درخواست نماید.
در مواردی که جهت ابطال ثبت میتوان از آنها نام برد ابطال علامت تجاری ثبت شده، در حمایت از علامت جمعی، ابطال جزئی علامت و ابطال ثبت علامت در مورد بعضی از کالاها یا خدمات ثبتی است.